Om den här bloggen

Vi i Bön för Linköping har gjort ett schema där man varje vecka ber för en kommunal nämnd eller ett kommunalt bolag, och vi kontaktar nämndens ordförande för att fråga om det är något speciellt hen vill att vi ber för. Böneschemat och ledamöternas önskemål om förbön publiceras här. Det finns ingen kommentarsfunktion till den här hemsidan, då tanken är att sidan ska handla om bön, och inte om att diskutera politiska frågor. Böneschemat kan läsas här.

Policy om förbönsämnen

Ofta är det ju så att politiker, oavsett partifärg, ställer sig bakom vissa grundläggande värden, och dessa är rätt lika över det politiska spektrumet. Ingen politiker lär väl således vara mot jämlikhet, frihet eller liknande, utan det som främst skiljer dem är vilka konkreta vägar de vill gå för att nå dit.

Det är skillnad mellan att exempelvis be för minskad arbetslöshet eller mer jämlikhet, och att be för minskad arbetslöshet genom en uppmjukning av Las, eller mer jämlikhet genom högre skatter.

Dels är det skillnad för att det finns en risk att vi som bönenätverk förlorar i trovärdighet genom att be för specifika politiska förslag, dels är det skillnad därför att olika personer i det här bönenätverket sannolikt har olika partifärg själva, och dels är det skillnad därför att vi, om vi börjar be för en uppmjukning av Las eller vilket annat realpolitiskt beslut som helst, liksom sätter oss över Gud genom att tala om för Honom exakt på vilket sätt det bör gå till när arbetslösheten minskar.

Vi skulle kunna få böneförslag om valseger för det ena eller andra blocket i ett val. Om man som individuell politiker, ärligt och uppriktigt övertygad om att ens egna politiska idéer är bra, ber för dem må det vara en sak, men vi som oberoende bönenätverk bör hålla oss just oberoende.

Man kan i dagsläget be för värden, som kanske blir lite abstrakta, men då får de väl bli det (t ex förbättrad folkhälsa eller rättvisa eller liknande). Men vi undviker att som bönenätverk tydligt be för specifika sakpolitiska beslut.

4 Responses to Om den här bloggen

  1. Hur gör man om man vill delta?

    • I nuläget är vi en husförsamling i Johanneskyrkan som ber varje vecka. Utöver det kan man vara med och be i sin privata andakt. Vill man be i en grupp, kan man gå med i vår husförsamling om man vill det även av andra skäl. Annars kan man be en bönegrupp (en man redan tillhör, en man går med i eller en man startar) att vara med och be för det här, eller få sin församling att be för det här i huvudgudstjänstens förbön.

  2. Gruppen är öppen för alla, men gruppens huvudsakliga verksamhet är att utifrån en kristen synvinkel diskutera senaste predikan. Du är välkommen, men det kanske är lite overkill att gå med en grupp som samlas två timmar i veckan för att vi i en minut ber för kommunfullmäktige. Skulle rekommendera att du försöker samla några buddhister att be tillsammans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s